Gastro Meeting - All About Chefs 10 marca 2020, Airport Hotel Okęcie
Prowadzenie konferencji
Dynamiczna formuła z wieloma prezentacjami i panelami dyskusyjnymi, które będą przedzielone oryginalnymi wstawkami prowadzących. Wszystkie „przerywniki” będą dotyczyły umacniania komunikacji na poziomie kuchnia-sala, radzenia sobie w sytuacjach reklamacyjnych.

Rafał Pasenik

Rafał Krzycki
Rada programowa, paneliści, prelegenci, trenerzy

Agata Wojda

Karol Okrasa

Iwona Niemczewska

Adam Chrząstowski

Maciej Majewski

Michał Doroszkiewicz

Monika Ignaciuk

Kuba Korczak

Maciej Rosiński

Michał Iwaniuk

Jarek Walczyk

Sylwia Stachyra

Janusz Profus

Jakub Wilczek

Małgorzata Michalska

Rafał Skórski

Weronika Goworowska

Maja Wirowska

Daniel Szostek

Robert Kieszek

Aleksandra Sowa

Patryk Dziamski

Tomasz Furmański

Jolanta Kleser

Patryk Kalinowski

Maciej Rogowski

Mateusz Ruszkowski
UŁÓŻ SWÓJ PROGRAM KONFERENCJI JAK PUZZLE
Poza głównym programem części merytorycznej konferencji przygotowaliśmy dla Was cztery różne warsztaty tematyczne, podczas których, w małych, maksymalnie 20-osobowych grupach, praktycznie przećwiczycie różne zagadnienia związane z Waszą codzienną pracą i prowadzeniem biznesu gastronomicznego. Możesz np. zacząć dzień od wybranych warsztatów, następnie pójść na główną salę konferencyjną i wysłuchać przygotowanych prezentacji i paneli dyskusyjnych, po czym udać się na kolejny warsztat.
PAMIĘTAJ: By wziąć udział w warsztacie musisz kupić bilet wstępu na konferencję + bilet wstępu na wybrany warsztat lub warsztaty
PROGRAM KONFERENCJI
8:00 – 9:00
REJESTRACJA
I BLOK
9:00-10:30
SALA GALAXY II
-
Prelegent: Michał Doroszkiewicz
„Im bardziej i dłużej poznaję świat słodkości, tym bardziej mnie fascynuje. Mogę śmiało powiedzieć, że ciastkarstwo-cukiernictwo stało się moją życiową pasją”
Właściciel doradczej firmy w dziedzinie cukiernictwa Pastry Lab Michał Doroszkiewicz. Wieloletni wykładowca w Akademii Zeelandia, doradca kreatywny w firmie Zeelandia. Mistrz Świata i Polski Młodych Cukierników, zdobywca III miejsca na Lodowym Pucharze Świata w Rimini 2014 Coppa del Mondo della Galateria, zdobywca III miejsca Mistrzostw Świata w Lodziarstwie w Shanghai 2015 – Marco Polo International Gelato Cup oraz Team manager reprezentacji Polski Coppa del Mondo della Galateria w Rimini 2016. Wielokrotny reprezentant kraju w Coupe du Monde de la Patisserie w Lyon oraz Culinary World Cup w Erfurt – brązowy medalista. Trener profesjonalistów, młodych cukierników oraz uczniów szkół cukierniczych na konkursy krajowe i międzynarodowe. Odznaczony złotą odznaką „Za zasługi w rozwoju Rzemiosła Wielkopolskiego”. Doświadczenie zdobywał na wielu stażach we Francji, Włoszech, Wielkiej Brytanii oraz Hiszpanii. Zdobyte doświadczenie, jako Head Pastry Chef na wyspie Jersey UK w restauracji MICHELIN* stared oraz własne odkrywanie kreacji smaków i stylizacji produktów cukierniczych uczyniło go ekspertem cukiernictwa restauracyjnego. Juror w krajowych i międzynarodowych konkursach cukierniczy. W 2016 odznaczony tytułem Branżowa Osobowość Roku. Wykładowca w prestiżowej Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej ASHANTI w Łodzi. Team menager w konkursie Coupe du Monde de la Patisserie – European Cup w Turyn 2018 z nominacją do finału konkursu Coupe du Monde de la Patisserie – w Lyonie 2019.
-
Prelegent: Maciej Rosiński
Były szef kuchni łódzkiej restauracji Affogato. Zdobywca dwóch czapek w żółtym przewodniku Gaullt&Millau Polska 2017. Trener Narodowej Reprezentacji Polski Juniorów na Olimpiadę Kulinarną Erfurt 2016 z którą zdobył brąz i srebro. Nominowany przez Gault&Millau Polska w kategorii Szef Jutra 2017. Juror konkursów takich jak Trendy Chocolate Chef w Bydgoszczy czy Chefs Culinar Cup w Poznaniu. Uczestnik wielu staży i szkoleń u najlepszych szefów kuchni. Jego dania inspirowane są kuchnią z całego świata. Ponadto, słynie również z nieprzeciętnych i wyrafinowanych w smaku deserów, tortów i ciast, które tworzy od podstaw. Jest perfekcjonistą – dla niego dania zawsze muszą tak samo smakować i wyglądać.
-
Prelegent: Michał Doroszkiewicz
„Im bardziej i dłużej poznaję świat słodkości, tym bardziej mnie fascynuje. Mogę śmiało powiedzieć, że ciastkarstwo-cukiernictwo stało się moją życiową pasją”
Właściciel doradczej firmy w dziedzinie cukiernictwa Pastry Lab Michał Doroszkiewicz. Wieloletni wykładowca w Akademii Zeelandia, doradca kreatywny w firmie Zeelandia. Mistrz Świata i Polski Młodych Cukierników, zdobywca III miejsca na Lodowym Pucharze Świata w Rimini 2014 Coppa del Mondo della Galateria, zdobywca III miejsca Mistrzostw Świata w Lodziarstwie w Shanghai 2015 – Marco Polo International Gelato Cup oraz Team manager reprezentacji Polski Coppa del Mondo della Galateria w Rimini 2016. Wielokrotny reprezentant kraju w Coupe du Monde de la Patisserie w Lyon oraz Culinary World Cup w Erfurt – brązowy medalista. Trener profesjonalistów, młodych cukierników oraz uczniów szkół cukierniczych na konkursy krajowe i międzynarodowe. Odznaczony złotą odznaką „Za zasługi w rozwoju Rzemiosła Wielkopolskiego”. Doświadczenie zdobywał na wielu stażach we Francji, Włoszech, Wielkiej Brytanii oraz Hiszpanii. Zdobyte doświadczenie, jako Head Pastry Chef na wyspie Jersey UK w restauracji MICHELIN* stared oraz własne odkrywanie kreacji smaków i stylizacji produktów cukierniczych uczyniło go ekspertem cukiernictwa restauracyjnego. Juror w krajowych i międzynarodowych konkursach cukierniczy. W 2016 odznaczony tytułem Branżowa Osobowość Roku. Wykładowca w prestiżowej Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej ASHANTI w Łodzi. Team menager w konkursie Coupe du Monde de la Patisserie – European Cup w Turyn 2018 z nominacją do finału konkursu Coupe du Monde de la Patisserie – w Lyonie 2019.
-
Moderator: Rafał Skórski
Paneliści:
Patryk Dziamski
Tomasz Furmański
Rafał Skórski
Redaktor naczelny magazynu Gourmet
Patryk Dziamski
Właściciel i szef kuchni w Restauracji Aroma
Tomasz Furmański
Właściciel restauracji Fratelli
SALA GALAXY III
SALA ATLANTIS
SALA DISCOVERY
SALA VEGA
SALA CHALLENGER
SALA GALAXY III
-
Business Speed Dating Poland, organizator konferencji Gastro Meeting jest pomysłodawcą i organizatorem pierwszych spotkań w formule Business Speed Dating w Polsce. Do układania harmonogramów opracowaliśmy jedyny na świecie, autorski system AS2 (Automatic Schedule Stacker), który tworzy kalendarze tysięcy spotkań dosłownie w kilka sekund.
SALA ATLANTIS
-
Prowadzi: Agata Wojda
Uczestnicy w formie energicznych warsztatów dowiedzą się jak naprawdę czytać pracownicze cv, do których zwrotów mieć dystans i jak rozmawiać w trakcje rekrutacji, grzechy pracowników które musimy pilnować osobiście, sztuka rozmawiania z personelem i kiedy wreszcie możemy powiedzieć, że w budowaniu zespołu odnieśliśmy naprawdę sukces.
Czterokrotnie zdobywała wyróżnienie przewodnika Michelin, jest też laureatką nagrody Kobieta Szef 2015 w pierwszej edycji przewodnika Gault&Millau Polska. Od października 2019 roku jest szefową kuchni restauracji FEST Port Czerniakowski.
SALA DISCOVERY
-
Prowadzi: Iwona Niemczewska
Autorskie warsztaty jak zaplanować karierę zawodową aby zostać mistrzem gotowania oraz jak przygotowywać się do konkursów kulinarnych. Szef Iwona Niemczewska zaprasza profesjonalistów i osoby planujące wykonywanie zawodu kucharza na warsztaty, podczas których zaprezentuje jakimi drogami warto pójść aby stać się prawdziwym mistrzem oraz omówi ważne aspekty w jaki sposób skutecznie przygotować się do konkursów kulinarnych. Warsztaty prowadzone są w małych grupach aby podczas wymiany zdań uczestnicy mogli jak najwięcej użytecznych dla siebie informacji uzyskać.
Iwona Niemczewska – szef kuchni i właściciel Z Drugiej Strony Lustra. Ukończyła francuską szkołę kulinarną Le Cordon Bleu oraz szkolenie dla profesjonalistów w Institute Paul Bocuse w Lyonie. Jest wiceprezesem Klubu Szefów Kuchni, członkiem zarządu Chaine des Rotisseurs Polska, członkiem Slow Food international. Jest międzynarodowym sędzią kulinarnym, trenerem, reprezentuje Polskę jako ekspert w dziedzinie gotowania w mistrzostwach World Skills i Euro Skills. Jest sędzią prestiżowego międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Pisze felietony do branżowej prasy o tematyce kulinarnej i o podróżach. W 2018 r przewodnik Gault and Millau przyznał Iwonie Niemczewskiej tytuł Najlepszej Kobiety Chef roku 2018 w Polsce. Podczas Worldskills 2019 polski zawodnik prowadzony przez Iwonę Niemczewską zdobył wicemistrzostwo świata w gotowaniu wyprzedzając 44 pozostałe kraje. W roku 2019 uzyskała tytuł „osobowość kulinarna 2019”
SALA VEGA
-
Prowadzi: Adam Chrząstowski
Warsztat pełny inspiracji i dzielenia się doświadczeniami jednego z najlepszych szefów kuchni w Polsce. Prawdziwy szef kuchni musi umieć gotować, ale to dopiero początek. Musi być liderem, wzorem, umieć budować relacje, podejmować trudne decyzje, zatrudniać, zwalniać, dużo liczyć i posiadać wiele innych umiejętności, o których opowie Adam i spróbuje choć trochę uświadomić Was jak trudny jest to zawód.
Wiceprezes Stowarzyszenia Polska Inicjatywa Kulinarna
Head Chef Bocuse d’Or Academy Poland. W 2011 wybrany głównym konsultantem kulinarnym w Departamencie Koordynacji Przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej MSZ. Jako kucharz Prezydencji był odpowiedzialny za utrzymanie standardów kulinarnych imprez wyższego szczebla organizowanych w Polsce przez MSZ. Treningi i przygotowanie imprez w siedzibie Rady Unii Europejskiej. Promocję kulinariów i produktów polskich w czasie trwania Prezydencji. W 2018 wyróżniony przez Akademię Gastronomiczną w Polsce prestiżową nagrodą Mistrz Mistrzów. Od 2018 President Bocuse d’Or Academy Poland
SALA CHALLENGER
-
Prowadzi: Robert Kieszek
Szkolenie prowadzone w formie warsztatowej. Podczas szkolenia zostaną poruszone kluczowe tematy związane z budowaniem prawidłowych relacji sprzedażowych.
Plan szkolenia:
Prawidłowe przyjęcie zamówienia
Skuteczne zwroty zwiększające sprzedaż jedzenia
Food pairing – dobór napojów pasujących do potraw
Narzędzia poprawiające komunikację na linii kuchnia-sala
Fuckup story – co robić kiedy pojawia się trudna sytuacja
Zapraszamy na autorski program zwiększający sprzedaż w restauracji.
Z gastronomią związany od małego. Stryj w latach powojennych pracował jako kelner w Hotelu Bristol, Tata w latach 70-90-tych ubiegłego wieku byłym znanym i cenionym Szefem Kuchni w podwarszawskim Legionowie i to właśnie dzięki niemu gastronomia stała się pasją i sposobem na życie.
W branży HoReCa od ponad 20 lat.
Kelner w restauracji U Fukiera Magdy Gessler, Kierownik Gastronomii w hotelu Venezia Palace, General Manager i Sommelier w hotelu Szkockie Ranczo Wellness & Spa, Manager Operacyjny w restauracji Folk Gospoda, Czerwony Wieprz, Festiwal Wódki i Zakąski, pomysłodawca i współorganizator amatorskiego turnieju piłki nożnej Horeca Football Cup, panelista Gastro Meeting „Komunikacja w restauracji – Szef kuchni – Menadżer – Sprzedaż”.
Obecnie współpracuje z firmą szkoleniową H&R System gdzie pomaga Klientom z branży horeca podnosić jakość i standardy obsługi.
Dobry serwis w 99,8% zależy od dobrej organizacji, charyzmatycznego przywódcy, jasnego podziału obowiązków, świadomych pracowników, którzy wiedzą za co są odpowiedzialni i robią to najlepiej jak potrafią.
Przerwa kawowa
II BLOK
11:00 – 12:30
SALA GALAXY II
-
Prelegent: Adam Chrząstowski
Wiceprezes Stowarzyszenia Polska Inicjatywa Kulinarna
Head Chef Bocuse d’Or Academy PolandW 2011 wybrany głównym konsultantem kulinarnym w Departamencie Koordynacji Przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej MSZ. Jako kucharz Prezydencji był odpowiedzialny za utrzymanie standardów kulinarnych imprez wyższego szczebla organizowanych w Polsce przez MSZ. Treningi i przygotowanie imprez w siedzibie Rady Unii Europejskiej. Promocję kulinariów i produktów polskich w czasie trwania Prezydencji.
W 2018 wyróżniony przez Akademię Gastronomiczną w Polsce prestiżową nagrodą Mistrz Mistrzów
Od 2018 President Bocuse d’Or Academy Poland
-
Daniel Szostek
Wspólnik i współzałożyciel Centrum Prawa Żywnościowego. Ukończył aplikację radcowską przy Okręgowej Izbie Radców Prawnych w Warszawie. Doradza przedsiębiorcom branży spożywczej w zakresie prawa żywnościowego i administracyjnego, specjalizuje się w obsłudze prawnej relacji handlowych na rynku spożywczym oraz w zagadnieniach regulacyjnych polskiego i europejskiego prawa żywnościowego. Ekspert prawny Rady Eksperckiej Krajowej Rady Suplementów i Odżywek, wiceprezes Europejskiego Instytutu Suplementów i Odżywek. Jest współautorem publikacji Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz (wyd. 2013 Wolters Kluwer) i „Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w oznakowaniu, prezentacji i reklamie żywności. Komentarz.” (wyd. 2015 Wolters Kluwer).
-
Historia kuchni to nie tylko zbiór opowieści o dziwacznych potrawach, niezwykłych recepturach i zapomnianych produktach. To także historia kucharzy, którzy żywiąc, dostarczając przyjemności i dbając o zdrowie swych chlebodawców mieli specyficzny, łatwy dostęp do wielkich tego świata, władców, arystokratów i artystów. Sami czuli się zresztą artystami i twórcami: czytamy o tym już w pierwszej zachowanej polskiej książce kucharskiej z 1682 roku. Dziś mamy do czynienia z odrodzeniem kuchni polskiej, nowym statusem kucharza, przykładami niezwykłych karier i sławy. Opowiemy jak się do tego ma historia kucharzy i kuchni, jaką wartość może stanowić dla dzisiejszych mistrzów sztuki kulinarnej oraz ich pracy.
Prelegent: Jarek Dumanowski
Specjalista z zakresu historii wyżywienia i historii kultury materialnej.
Kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych UMK w Toruniu. Członek komitetu naukowego pisma „Histoire, Economie & Societé”, rady naukowej IEHCA (Europejski Instytut Historii i Kultur Jedzenia), członek redakcji „Kwartalnika Historii Kultury Materialnej” (Instytut Archeologii i Etnologii PAN), członek rady naukowej Europejskiego Instytutu Historii i Kultur Jedzenia. Jako visiting professor pracował m. in. na Uniwersytecie Michel de Montaigne w Bordeaux, École des Hautes Études en Sciences Sociales w Marsylii oraz w Europejskim Instytucie Historii i Kultury Wyżywienia w Tours.
Pomysłodawca i redaktor serii „Monumenta Poloniae Culinaria” bobejmującej najstarsze polskie książki kucharskie, pisma dietetyczne i inne źródła do historii jedzenia, wydawanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Promotor czterech obronionych doktoratów z historii i kultur jedzenia. Popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, organizator imprez historyczno-kulinarnych, współpracuje z restauratorami, szefami kuchni (jest członkiem Fundacji Klubu Szefów Kuchni), nauczycielami gastronomii i producentami żywności. Felietonista branżowego pisma Food Service, współpracownik magazynu USTA.
Autor (razem z Katarzyną Kasprzyk-Chevriaux) książki Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej (Wydawnictwo Czarne).
-
Jakie predyspozycje powinien mieć szef kuchni, który chce zacząć prowadzić warsztaty kulinarne? Jak powinien się do tego przygotować? Czy w tym przypadku osobowość wystarczy czy potrzebne są także zdolności pedagogiczne? Jak wprowadzić taki element do oferty restauracji? Ile może na tym zarobić szkolący, a ile restauracja?
Moderator: Rafał Skórski
Gość: Jolanta Kleser
Rafał Skórski
Redaktor naczelny magazynu Gourmet
Jolanta Kleser
Właścicielka Pracownia SMAKU
SALA GALAXY III
SALA ATLANTIS
SALA DISCOVERY
SALA VEGA
SALA CHALLENGER
SALA GALAXY III
-
Business Speed Dating Poland, organizator konferencji Gastro Meeting jest pomysłodawcą i organizatorem pierwszych spotkań w formule Business Speed Dating w Polsce. Do układania harmonogramów opracowaliśmy jedyny na świecie, autorski system AS2 (Automatic Schedule Stacker), który tworzy kalendarze tysięcy spotkań dosłownie w kilka sekund.
SALA ATLANTIS
-
Prowadzi: Jarek Walczyk
Należy do grona najlepszych mistrzów kulinarnych w kraju. Właściwą karierę rozpoczął na morzu, pracując na statkach pasażerskich pod międzynarodowymi banderami. Po zejściu na ląd, pracował w prestiżowych hotelach, jako dyrektor gastronomii i dyrektor hotelu. Dziś swoim nazwiskiem firmuje karty menu w wielu lokalach. Swoją wiedzą dzieli się w autorskich felietonach na łamach prasy branżowej. Jest współzałożycielem i fundatorem prestiżowej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, gdzie pełni funkcję Prezesa fundacji. Zasiada w jury znanych konkursów kulinarnych, bierze czynny udział w rozwijaniu świadomości i wiedzy o branży. Szef roku 2015, najlepsza restauracja roku, pracował w restauracji Strefa, gdzie otrzymał rekomendacje, dwa symbole sztućców Michelin Guide – Main Cities of Europe 2016 –Osobowość kulinarna 2016 roku i wielu nagród otrzymanych w poprzednich latach. Michelin Guide – Main Cities of Europe 2017 – Rekomendacja, dwa symbole sztućców.
SALA DISCOVERY
-
Prowadzi: Karol Okrasa
Krok 1. Perspektywa budowania siebie jako kucharza rzemieślnika vs odpowiedzialność zawodowa
Krok 2. Niezależność artystyczna vs realia biznesowego zarządzania restauracja
Krok 3. Hierarchia zawodowa na kuchni, z perspektywy kucharza i szefa kuchni
Krok 4. „Pełnoletniość” Symbolika przemiany zawodowej, jakim zmianom ulegają nasze obowiązki i przywileje przy podejmowaniu nowego stanowiska.
Krok 5. „Narodziny gwiazdy” nowe obowiązki , nowe przywileje, nowy świat! Jak zmienia się znana rzeczywistość po objęciu nowego stanowiska.
Krok 6. „Świat się zmienia zasady nigdy”. Etyka zawodowa w budowaniu swojej pozycji managerskiej
Jeden z najbardziej utalentowanych szefów kuchni swojego pokolenia. Zawodowe szlify zdobywał w hotelu Le Meridien Bristol, gdzie został pierwszym polskim szefem kuchni. We wrześniu 2010 otworzył autorską restaurację „Platter by Karol Okrasa” w hotelu Intercontinental w Warszawie, która doskonale wpisała się na mapę kulinarnych miejsc w stolicy, jako ta, która w rankingu Poland 100 Best Restaurant Awards 2019 zajęła zaszczytne pierwsze miejsce.
SALA VEGA
-
Prowadzi: Michał Doroszkiewicz
„Im bardziej i dłużej poznaję świat słodkości, tym bardziej mnie fascynuje. Mogę śmiało powiedzieć, że ciastkarstwo-cukiernictwo stało się moją życiową pasją”
Właściciel doradczej firmy w dziedzinie cukiernictwa Pastry Lab Michał Doroszkiewicz. Wieloletni wykładowca w Akademii Zeelandia, doradca kreatywny w firmie Zeelandia. Mistrz Świata i Polski Młodych Cukierników, zdobywca III miejsca na Lodowym Pucharze Świata w Rimini 2014 Coppa del Mondo della Galateria, zdobywca III miejsca Mistrzostw Świata w Lodziarstwie w Shanghai 2015 – Marco Polo International Gelato Cup oraz Team manager reprezentacji Polski Coppa del Mondo della Galateria w Rimini 2016. Wielokrotny reprezentant kraju w Coupe du Monde de la Patisserie w Lyon oraz Culinary World Cup w Erfurt – brązowy medalista. Trener profesjonalistów, młodych cukierników oraz uczniów szkół cukierniczych na konkursy krajowe i międzynarodowe. Odznaczony złotą odznaką „Za zasługi w rozwoju Rzemiosła Wielkopolskiego”. Doświadczenie zdobywał na wielu stażach we Francji, Włoszech, Wielkiej Brytanii oraz Hiszpanii. Zdobyte doświadczenie, jako Head Pastry Chef na wyspie Jersey UK w restauracji MICHELIN* stared oraz własne odkrywanie kreacji smaków i stylizacji produktów cukierniczych uczyniło go ekspertem cukiernictwa restauracyjnego. Juror w krajowych i międzynarodowych konkursach cukierniczy. W 2016 odznaczony tytułem Branżowa Osobowość Roku. Wykładowca w prestiżowej Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej ASHANTI w Łodzi. Team menager w konkursie Coupe du Monde de la Patisserie – European Cup w Turyn 2018 z nominacją do finału konkursu Coupe du Monde de la Patisserie – w Lyonie 2019.
SALA CHALLENGER
-
Prowadzi: Maciej Majewski
Maciej Majewski i restauracja La Brasserie Moderne zostali wyróżnieni wieloma prestiżowymi nagrodami, w tym nagrodą Wine & Food Noble Night 2016 przyznawaną przez Noble Bank i Noble Concierge. La Brasserie Moderne została także wyróżniona w 2015 i 2016 roku przez przewodnik Gault&Millau Polska.
W 2017 roku Maciej otrzymał tytuł Szefa Roku Regionu Centralnego w konkursie organizowanym przez Poland 100 Best Restaurants, a La Brasserie Moderne została nagrodzona Grand Award 3 widelce plus. W 2019 Maciej uzyskał nagrodę „Szef Roku”, a restauracja ponownie Grand Award 3 widelce plus.
Współpracując z Francusko – Polską Izbą Gospodarczą miał możliwość gotować z utytułowanymi szefami- Pierre Gagnaire (13 gwiazdek Michelin w restauracjach na całym świecie), Andrea Camastra (1 gwiazdka Michelin w restauracji Senses, Warszawa), Wojciech Modest Amaro (1 gwiazdka Michelin restauracja Atelier Amaro), Philippe Mille (2 gwiazdki Michelin restauracja Le Parc, Francja), Allain Passard (3 gwiazdki Michelin restauracja Arpege, Francja).
Przerwa obiadowa
III BLOK
13:10 – 14:40
SALA GALAXY II
-
Moderator: Rafał Krzycki
Paneliści:
Iwona Niemczewska
Małgorzata Michalska
Małgorzata Michalska – Ashanti – Międzynarodowa Szkoła Sztuki Kulinarnej
Iwona Niemczewska – szef kuchni i właściciel Z Drugiej Strony Lustra. Ukończyła francuską szkołę kulinarną Le Cordon Bleu oraz szkolenie dla profesjonalistów w Institute Paul Bocuse w Lyonie. Jest wiceprezesem Klubu Szefów Kuchni, członkiem zarządu Chaine des Rotisseurs Polska, członkiem Slow Food international. Jest międzynarodowym sędzią kulinarnym, trenerem, reprezentuje Polskę jako ekspert w dziedzinie gotowania w mistrzostwach World Skills i Euro Skills. Jest sędzią prestiżowego międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Pisze felietony do branżowej prasy o tematyce kulinarnej i o podróżach. W 2018 r przewodnik Gault and Millau przyznał Iwonie Niemczewskiej tytuł Najlepszej Kobiety Chef roku 2018 w Polsce. Podczas Worldskills 2019 polski zawodnik prowadzony przez Iwonę Niemczewską zdobył wicemistrzostwo świata w gotowaniu wyprzedzając 44 pozostałe kraje. W roku 2019 uzyskała tytuł „osobowość kulinarna 2019”
-
Prelegent: Jarek Walczyk
Należy do grona najlepszych mistrzów kulinarnych w kraju. Właściwą karierę rozpoczął na morzu, pracując na statkach pasażerskich pod międzynarodowymi banderami. Po zejściu na ląd, pracował w prestiżowych hotelach, jako dyrektor gastronomii i dyrektor hotelu. Dziś swoim nazwiskiem firmuje karty menu w wielu lokalach. Swoją wiedzą dzieli się w autorskich felietonach na łamach prasy branżowej. Jest współzałożycielem i fundatorem prestiżowej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, gdzie pełni funkcję Prezesa fundacji. Zasiada w jury znanych konkursów kulinarnych, bierze czynny udział w rozwijaniu świadomości i wiedzy o branży. Szef roku 2015, najlepsza restauracja roku, pracował w restauracji Strefa, gdzie otrzymał rekomendacje, dwa symbole sztućców Michelin Guide – Main Cities of Europe 2016 –Osobowość kulinarna 2016 roku i wielu nagród otrzymanych w poprzednich latach. Michelin Guide – Main Cities of Europe 2017 – Rekomendacja, dwa symbole sztućców.
-
Prelegentka: Agata Wojda
Czterokrotnie zdobywała wyróżnienie przewodnika Michelin, jest też laureatką nagrody Kobieta Szef 2015 w pierwszej edycji przewodnika Gault&Millau Polska. Od października 2019 roku jest szefową kuchni restauracji FEST Port Czerniakowski.
SALA GALAXY III
SALA ATLANTIS
SALA DISCOVERY
SALA VEGA
SALA CHALLENGER
SALA GALAXY III
-
Business Speed Dating Poland, organizator konferencji Gastro Meeting jest pomysłodawcą i organizatorem pierwszych spotkań w formule Business Speed Dating w Polsce. Do układania harmonogramów opracowaliśmy jedyny na świecie, autorski system AS2 (Automatic Schedule Stacker), który tworzy kalendarze tysięcy spotkań dosłownie w kilka sekund.
SALA ATLANTIS
-
WARSZTAT 9: Jak wprowadzić dobre desery do swojego menu, ile to kosztuje i ile można na tym zarobić?
Prowadzi: Michał Doroszkiewicz
„Im bardziej i dłużej poznaję świat słodkości, tym bardziej mnie fascynuje. Mogę śmiało powiedzieć, że ciastkarstwo-cukiernictwo stało się moją życiową pasją”
Właściciel doradczej firmy w dziedzinie cukiernictwa Pastry Lab Michał Doroszkiewicz. Wieloletni wykładowca w Akademii Zeelandia, doradca kreatywny w firmie Zeelandia. Mistrz Świata i Polski Młodych Cukierników, zdobywca III miejsca na Lodowym Pucharze Świata w Rimini 2014 Coppa del Mondo della Galateria, zdobywca III miejsca Mistrzostw Świata w Lodziarstwie w Shanghai 2015 – Marco Polo International Gelato Cup oraz Team manager reprezentacji Polski Coppa del Mondo della Galateria w Rimini 2016. Wielokrotny reprezentant kraju w Coupe du Monde de la Patisserie w Lyon oraz Culinary World Cup w Erfurt – brązowy medalista. Trener profesjonalistów, młodych cukierników oraz uczniów szkół cukierniczych na konkursy krajowe i międzynarodowe. Odznaczony złotą odznaką „Za zasługi w rozwoju Rzemiosła Wielkopolskiego”. Doświadczenie zdobywał na wielu stażach we Francji, Włoszech, Wielkiej Brytanii oraz Hiszpanii. Zdobyte doświadczenie, jako Head Pastry Chef na wyspie Jersey UK w restauracji MICHELIN* stared oraz własne odkrywanie kreacji smaków i stylizacji produktów cukierniczych uczyniło go ekspertem cukiernictwa restauracyjnego. Juror w krajowych i międzynarodowych konkursach cukierniczy. W 2016 odznaczony tytułem Branżowa Osobowość Roku. Wykładowca w prestiżowej Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej ASHANTI w Łodzi. Team menager w konkursie Coupe du Monde de la Patisserie – European Cup w Turyn 2018 z nominacją do finału konkursu Coupe du Monde de la Patisserie – w Lyonie 2019.
SALA DISCOVERY
-
Prowadzą: Maciej Rosiński, Michał Iwaniuk, Maciej Wiśniewski
MACIEJ ROSIŃSKI Wielokrotnie nagradzany, doskonały kucharz i cukiernik.
Z wykształcenia jest pedagogiem, ale to gastronomia, początkowo jako pasja, stała się centralnym punktem jego życia zawodowego. Realizuje się jako szef kuchni, szkoleniowiec i konsultant branży gastronomicznej.
MICHAŁ IWANIUK Aktualnie 7. najlepszy cukiernik na świecie.
Szef cukierni Airport Hotel Okęcie, odpowiedzialny za kreację marki Czekolada Café (od 2014). Finalista World Chocolate Masters – Paryż 2018 (WCM). Regionalny World Chocolate Master Akademii Czekolady Barry Callebaut. Laureat tytułu Best Pastry Chef (2016). Trener w Ashanti
MACIEJ WIŚNIEWSKI Utalentowany artysta-cukiernik.
Z cukiernictwem związany już od najmłodszych lat. Podstawy technologii zdobywał jako nastolatek, kiedy to pod okiem specjalistów rozpoczął pracę, w jednej z największych w Polsce, rodzinnej firmie „Catering Bracia Wiśniewscy”. Jego duże zaangażowanie i ogromny talent sprawiły, że szybko został objęty poszerzonym programem szkoleń specjalistycznych, mając możliwość rozwijać swój warsztat pod okiem najlepszych fachowców branży m.in. w Europejskiej Szkole Mistrzów im. Wojciecha Kandulskiego oraz w Akademii Czekolady Callebaut.
SALA VEGA
-
Prowadzi: Maciej Rogowski
Wiedzę i doświadczenie instruktor / konsultant budował
podczas swojej 30 letniej pracy w hotelarstwie i gastronomii
(zarówno w Polsce jak i zagranicą). Rozpoczęcie praktyki zawodowej w roku 1989. Był zatrudniony między innymi w firmach:
Renaissance CL (USA Ft.Lauderdale), Cunard (Miami USA Miami), Unity Line (PL Szczecin), Fukier (PL), Cetring Plus (PL), Boathouse (PL), Iguana (PL), Blue Cactus (PL). Echo Investment (PL), Columna Medica (PL), Fukier II (PL), Asia Trade (PL), Berio Consulting (PL) – obecnie właściciel firmy.
Pracował zarówno na stanowiskach Szefa Kuchni (US), cukierni (US), F&B (food & beverage) managera w US jak i był dyrektorem w hotelu standardu 4**** w Polsce, managerem kilku restauracji premium oraz wieloletnim osobistym kucharzem jednego z piątki najbogatszych Polaków wg Forbes.
Pomaga wprowadzić nowe, obowiązujące na rynku standardy i rozwiązania. Potrafi w łatwy i przystępny sposób przekazać zainteresowanym osobom bezcenną wiedzę praktyczną, którą ciężko uzyskać z teorii podręczników czy podczas grupowych szkoleń ubranych w często niezrozumiałe „tabelki i definicje”.
SALA CHALLENGER
-
Prowadzi: Maja Wirowska
To 90 minutowe spotkanie będzie wyjątkowe. Jako uczestnik dowiesz się:
– jak zarobić na kliencie wege,
– jak zaoszczędzić serwując roślinną kartę,
Całe życie jestem na bezmięsnej diecie, od 8 lat na w pełni roślinnej. Moja mama świetnie gotowała, dlatego od najmłodszych lat wiedziałam, że smaczna wege kuchnia to nic trudnego. Gotuję w każdej wolnej chwili, kocham pozanawać nowe produkty, podróżować dla nowych smaków. Obecnie jestem szefową kuchni w No Problem – Bracka 20, wcześniej szefowałam w Leonardo Verde, jeszcze wcześniej w Ambasadzie na Foksal. Poza pracą w kuchni zajmuję się również tworzeniem roślinnego menu dla restauracji i prowadzeniem warsztatów dla kucharzy. We współpracy z Roślinniejemy pomagałam wprowadzić roślinne opcje do menu dla Unilevera, Sodexo, Olimpu. Aktualnie wpółpracuję jako konsultant przy otwarciu kilku restauracji sieciowych, roślinnych, lub zawierających roślinne opcje w menu.
Przerwa kawowa
IV BLOK
15:00 – 16:00
SALA GALAXY II
-
Moderatorka: Iwona Niemczewska
Paneliści:
Sylwia Stachyra
Michał Iwaniuk
Iwona Niemczewska – szef kuchni i właściciel Z Drugiej Strony Lustra. Ukończyła francuską szkołę kulinarną Le Cordon Bleu oraz szkolenie dla profesjonalistów w Institute Paul Bocuse w Lyonie. Jest wiceprezesem Klubu Szefów Kuchni, członkiem zarządu Chaine des Rotisseurs Polska, członkiem Slow Food international. Jest międzynarodowym sędzią kulinarnym, trenerem, reprezentuje Polskę jako ekspert w dziedzinie gotowania w mistrzostwach World Skills i Euro Skills. Jest sędzią prestiżowego międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Pisze felietony do branżowej prasy o tematyce kulinarnej i o podróżach. W 2018 r przewodnik Gault and Millau przyznał Iwonie Niemczewskiej tytuł Najlepszej Kobiety Chef roku 2018 w Polsce. Podczas Worldskills 2019 polski zawodnik prowadzony przez Iwonę Niemczewską zdobył wicemistrzostwo świata w gotowaniu wyprzedzając 44 pozostałe kraje. W roku 2019 uzyskała tytuł „osobowość kulinarna 2019”
Sylwia Stachyra pochodzi z Lublina, to właśnie tam zdobyła tytuł magistra prawa na Kulu jednak podążyła droga pasji i wyjeżdżając do wielkiej Brytanii zdobyła kolejne wykształcenie jako dyplomowany kucharz. W swojej karierze zawodowej szkoliła się w najlepszych restauracjach w wielkiej Brytanii, jednak ma na swoim koncie prowadzenie własnej restauracji, bycie kucharzem dla elitarnych gości na prywatnych, ekskluzywnych jachtach oraz prace dla gordona ramseya w jego restauracji Savoy Grill w Londynie jak i zwycięstwo Top Chef polska 2018.
Mieszkała w wielu krajach i porozmawia się z nią w czterech językach, a do tego po powrocie do kraju nie spoczęła na laurach tylko prowadzi już własna firmie CookShe by Sylwia Stachyra oraz pragnie dalej się rozwijać
MICHAŁ IWANIUK Aktualnie 7. najlepszy cukiernik na świecie.
Szef cukierni Airport Hotel Okęcie, odpowiedzialny za kreację marki Czekolada Café (od 2014). Finalista World Chocolate Masters – Paryż 2018 (WCM). Regionalny World Chocolate Master Akademii Czekolady Barry Callebaut. Laureat tytułu Best Pastry Chef (2016). Trener w Ashanti
-
Moderator: Rafał Krzycki
Paneliści:
Karol Okrasa
Maciej Majewski
Jarek Walczyk
Rafał Krzycki – organizator konferencji Gastro Meeting, wydawca portalu Horeca Business Club oraz pierwszego na świecie Horeca Radio. Od 20 lat związany z branżą wydawniczą. Doskonale zna środowisko hotelarzy i restauratorów. Na co dzień współpracuje z wieloma organizacjami branżowymi, co sprawia, że posiada bardzo aktualną wiedzę na temat sektora HoReCa w Polsce.
Karol Okrasa to jeden z najbardziej utalentowanych szefów kuchni swojego pokolenia. Zawodowe szlify zdobywał w hotelu Le Meridien Bristol, gdzie został pierwszym polskim szefem kuchni. We wrześniu 2010 otworzył autorską restaurację „Platter by Karol Okrasa” w hotelu Intercontinental w Warszawie, która doskonale wpisała się na mapę kulinarnych miejsc w stolicy, jako ta, która w rankingu Poland 100 Best Restaurant Awards 2019 zajęła zaszczytne pierwsze miejsce.
Maciej Majewski od początku swojej kariery związany z miastem Poznań, gdzie zdobywał doświadczenie i umiejętności kulinarne pracując najpierw we francuskiej restauracji a następnie w grupie Hoteli Accor, początkowo w Ibis Poznań. Swoją wiedzę pogłębiał poprzez uczestnictwo w różnego rodzaju szkoleniach i warsztatach kulinarnych. Wspinał się po kolejnych szczeblach kariery przechodząc przez kolejne stanowiska w Ibis Częstochowa, Ibis Kraków Centrum oraz Novotel Kraków Centrum. W 2011 roku dołączył do zespołu Sofitel Warsaw Victoria na stanowisku Szefa kuchni. Odpowiada za restaurację La Brasserie Moderne. Menu a la carte, według Jego koncepcji, jest finezyjnym połączeniem tradycyjnej francuskiej kuchni z polskimi akcentami, w nowoczesnym wydaniu.
Prowadzi: Jarek Walczyk
Należy do grona najlepszych mistrzów kulinarnych w kraju. Właściwą karierę rozpoczął na morzu, pracując na statkach pasażerskich pod międzynarodowymi banderami. Po zejściu na ląd, pracował w prestiżowych hotelach, jako dyrektor gastronomii i dyrektor hotelu. Dziś swoim nazwiskiem firmuje karty menu w wielu lokalach. Swoją wiedzą dzieli się w autorskich felietonach na łamach prasy branżowej. Jest współzałożycielem i fundatorem prestiżowej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, gdzie pełni funkcję Prezesa fundacji. Zasiada w jury znanych konkursów kulinarnych, bierze czynny udział w rozwijaniu świadomości i wiedzy o branży. Szef roku 2015, najlepsza restauracja roku, pracował w restauracji Strefa, gdzie otrzymał rekomendacje, dwa symbole sztućców Michelin Guide – Main Cities of Europe 2016 –Osobowość kulinarna 2016 roku i wielu nagród otrzymanych w poprzednich latach. Michelin Guide – Main Cities of Europe 2017 – Rekomendacja, dwa symbole sztućców.
SALA GALAXY III
SALA ATLANTIS
SALA DISCOVERY
SALA VEGA
SALA CHALLENGER
SALA GALAXY III
-
Business Speed Dating Poland, organizator konferencji Gastro Meeting jest pomysłodawcą i organizatorem pierwszych spotkań w formule Business Speed Dating w Polsce. Do układania harmonogramów opracowaliśmy jedyny na świecie, autorski system AS2 (Automatic Schedule Stacker), który tworzy kalendarze tysięcy spotkań dosłownie w kilka sekund.
SALA ATLANTIS
-
Prowadzi: Jakub Wilczek
Nauka z zakresu umiejętnego wykorzystania sprzętu fotograficznego oraz (dla niektórych – przede
wszystkim) smartfona, tego jaki kąt ujęcia wybrać, czy jakie światło będzie najkorzystniejsze stanowi nie tyle możliwość promocji siebie i swoich usług.Program:
1. Ustawienia i tryby działania aparatu w telefonie.
2. Głębia ostrości, perspektywa i kąt widzenia.
4. Triki i sztuczki przy pracy ze światłem.
5. Postprodukcja w fotografii mobilnej.
Jego specjalizacja to fotografia kulinarna, produktowa i reportażowa. Współpracuje z najlepszymi szefami kuchni z całej Polski fotografując nie tylko ich dania, ale i ich samych, a także dokumentując niewidoczną dla gości restauracji pracę za zamkniętymi drzwiami kuchni. Jego warsztat i stylistykę docenił Canon Polska, mianując go ekspertem z zakresu fotografii kulinarnej, natomiast od 2018 roku dołączył do #Team’u Huawei.
SALA DISCOVERY
-
WARSZTAT 14: GASTRO ZERO WASTE czyli jak zarządzać kuchnią aby zredukować ilość wyrzucanego jedzenia
Prowadzi: Kuba Korczak
Jak zacząć?
Jak redukować nie wpływając na satysfakcję gości?
Kuba Korczak – Szef kuchni w drodze i wieloletni promotor ruchu Slow Food oraz idei Zero
Waste. Ambasador Banków Żywności w Polsce oraz inicjator unikatowej plenerowej przestrzeni
eventowej o charakterze zero waste – projektu „RAJ łąki do wynajęcia”Więcej o prowadzącym znajdziecie pod linkiem fb.com/kubakorczakgotuje
SALA VEGA
-
Prowadzi: Patryk Kalinowski
Prawnik w Centrum Prawa Żywnościowego A. Szymecka-Wesołowska, D. Szostek sp.j., doktorant w Pracowni Prawa Żywnościowego na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego. Zawodowo zajmuje się doradztwem prawnym dla branży spożywczej (producentów i dystrybutorów żywności), głównie w zakresie prawa żywnościowego. Prelegent wielu krajowych i zagranicznych konferencji. Przygotowuje pracę doktorską w zakresie zmian klimatycznych i bezpieczeństwa żywnościowego.
SALA CHALLENGER
-
Prowadzi: Mateusz Ruszkowski
Poruszymy kwestie definiowania grupy docelowej a następnie budowania ciekawych i angażujących treści w ramach kanałów social media. Odpowiemy na pytania jak umiejętnie korzystać z aplikacji dedykowanych restauracjom, jak je dobierać i dbać o to aby maksymalizować ich funkcjonalność dla restauracji. Opowiemy także o technicznych nowinkach i możliwościach nowych mediów w marketingu restauracyjnym.
Mateusz Ruszkowski – Profesjonalny manager gastronomii z wieloletnim doświadczeniem, specjalizujący się w tworzeniu i promowaniu konceptów restauracyjnych. Jego wiedza to fuzja wieloletniego doświadczenia w branży gastronomicznej oraz reklamowej. Doświadczenie zdobywał zarówno podczas pracy w największych i najbardziej popularnych warszawskich restauracjach jak również 5* hotelach. Koncepty restauracyjne tworzone prowadzone i promowane przez Mateusza Ruszkowskiego wielokrotnie sięgnęły po rekomendacje kluczowych przewodników i laury w prestiżowych konkursach
Zakończenie konferencji
Konkursy wizytówkowe
WARSZTAT 1
9:00 – 10:30
Maks. 20 osób
90 minut
Dodatkowo płatny
50 PLN
Rentowna restauracja – analiza kosztów w gastronomii
Małgorzata Bednarz
WARSZTAT 2
11:00 – 12:30
90 minut
Maks. 20 osób
Dodatkowo płatny
50 PLN
Asertywność menedżera – jak sobie radzić z trudnymi zachowaniami pracowników
Rafał Pasenik
WARSZTAT 3
13:20 – 14:50
Maks. 20 osób
90 minut
Dodatkowo płatny
50 PLN
Pokonywanie barier w rozwoju przedsiębiorstwa. Przykłady rozwiązań
Anna Lurje
Maciej Komorowski
WARSZTAT 4
15:10 – 16:40
Maks. 20 osób
90 minut
Dodatkowo płatny
50 PLN
Jak prawidłowo tworzyć kartę win w restauracji
Szymon Milonas
We’re a group of passionate people helping you to grow your business.